Progresivne kontaktne leče

Progresivne kontaktne leče

Slabšanje vida, ki je povezano s staranjem, je težava, s katero se soočajo vsi, ki so starejši od 50 let, tudi če v preteklosti niso imeli težav z vidom, saj bodo sčasoma tudi oni potrebovali očala za branje ali za delo z računalnikom. Veliko ljudi, ki so prej uporabljali očala z minus vrednostjo (za kratkovidnost), bo po 50.letu potrebovalo dvojna očala, ena za na blizu in ena za na daleč. Progresivne kontaktne leče so načrtovane tako, da zagotavljajo oster vid na vse razdalje. Hkrati uporabnikom olajšajo življenje, saj ni več potrebno uporabljati (več) očal.

Kaj so progresivne kontaktne leče?

Progresivne kontaktne leče, znane tudi kot ‘multifokalne’ leče, so leče, ki ohranjajo ostrino pogleda ne glede na to, ali posameznik gleda predmet, ki je blizu ali oddaljen. Progresivne kontaktne leče so torej enako učinkovite, če uporabnik gleda koncert ali bere knjigo. Progresivne, multifokalne, leče odpravljajo slabšanje vida, tako na blizu kot na daleč, pojav, ki mu okulisti pravijo presbiopija. V tem primeru okulisti svetujejo uporabo očal za izostritev vida. Vendar pa imajo progresivne kontaktne leče to prednost, da uporabniku ni potrebno več uporabljati več parov očal, prav tako pa mu tudi ni potrebno spreminjati svojega osebnega življenjskega sloga. Progresivne kontaktne leče zahtevajo redno, vsakodnevno nego. Potrebno je povedati tudi, da je čas prilagajanja na leče pri progresivnih - ali bifokalnih - kontaktnih lečah nekoliko daljši kot pri običajnih lečah.

Zakaj izbrati progresivne kontaktne leče?

Številne prednosti progresivnih kontaktnih leč omogočajo posameznikom, da rešijo težave, ki vplivajo na kvaliteto njihovega življenja in jim preprečujejo uživati v dobrem vidu. Progresivne kontaktne leče so boljše rešitev za odpravo slabljenja vida na blizu in daleč v primerjavi z več pari korekcijskih očal. Progresivne kontaktne leče nudijo tudi veliko stopnjo ugodja skozi celotno obdobje nošenja. Poleg tega z njimi ni potrebno spreminjati svojega zunanjega videza. Progresivne kontaktne leče zahtevajo le vsakodnevno nego in čiščenje s posebno tekočino za vzdrževanje leč in shranjevanje v sterilizirani škatlici za leče preko noči.

Komu priporočamo progresivne kontaktne leče?

Progresivne kontaktne leče svetujemo, kot najboljšo izbiro, vsem, ki se jim poslabšuje vid na daleč ali na blizu. Prav tako jih priporočamo vsem starejšim z diagnozo presbiopije.

Vrste progresivnih kontaktnih leč

Poznamo tri vrste progresivnih kontaktnih leč: multifokalne kontaktne leče, kjer meja poteka horizontalno, tako da ima vsaka polovica drugačno fokalno razdaljo (ena za na blizu in druga za na daleč); leče, kjer se dve leči prekrivata in se mora oko privaditi ter izbrati najboljšo fokalno razdaljo za vsako situacijo posebej ter leče, kjer je osrednji del namenjen izostritvi na blizu, zunanji del leče pa izostritvi na daleč.

Več informacij Manj informacij